Välkommen till Medlefors och Skellefteå.

På visit Skellefteås hemsidan hittar du mängder med tips på aktiviteter under din vistelse hos oss på Medlefors.

Att göra i Skellefteå

Välkommen till Skellefteå

En dag i Skellefteå kan vara så mycket. Ren och frisk luft. Spännande aktiviteter. Härliga publikfester. Mysiga restaurangbesök, skön shopping eller bara möjligheten att förlora sig själv helt och hållet i en värld full av upplevelser. Varmt välkommen till Skellefteå!

På Visit Skellefteås hemsidan hittar du mängder med tips på aktiviteter under din vistelse hos oss på Medlefors. Mer information hittar du på: www.visitskelleftea.se

Hälsans Stig

Hälsans Stig är en populär strandpromenad längs älven i centrala Skellefteå. Den nio kilometer långa promenadslingan går längs älvstranden från Parkbron i öster förbi oss på Medlefors sen vidare till Mobackenbadet i väster.

Fråga om en karta i receptionen vid besök.

Mer information hittar du på: www.skelleftea.se

Skellefteå Adventurepark

Äventyr på hög höjd för hela familjen eller kompisgänget! Våra höghöjdsbanor är en rolig kombination av lek, klättring och äventyr där alla kan hitta en lagom spänning att övervinna!

Mer information hittar du på: www.skellefteaadventurepark.se

Vitbergsbadet

Ett härligt bad för alla smaker, åldrar och grader av djärvhet.

Här finns vågmaskin, vattenrutschbanor, barnpool, varmvatten- och bubbelpool. Vill man ha en torr upplevelse har vi också ett ”luftland” med hoppborg, rutschkana och hinderbana, allt inramat av gröna gräsmattor och förhoppningsvis massor av sol.

Mer information hittar du på: www.skelleftea.se

Discgolf Terminalen

Discgolf Terminalen är Norrlands klart största och mest professionella DiscgolfanläggningAnläggningen rymmer 2 stycken 18 hålsbanor som dessutom har slingor inom sig för olika svårighetsgrader.  Förutom utmanande välskötta fairways som underhålls av vaktmästare finns även ett stort klubbhus med café och övernattningsmöjligheter, putting green, driving range, försäljning och uthyrning av discar.

Mer information hittar du på: Skellefteå discgolf

Laxfiske i Byskeälven

I Skellefteå finns fem älvar varav tre är klassade vildlaxälvar. Den koncentrationen högklassigt laxvatten finns ingen annanstans i Sverige — och juvelen i kronan är utan tvekan Byskeälven — men du måste förtjäna din byskelax.

Mer information hittar du på: www.visitskelleftea.se

Exploratoriet

I Skellefteå finns Sveriges färskaste Science center. Här utgör naturvetenskap och teknik en självklar klangbotten då du utmanas att tänka utanför boxen och leka dig fram till insikter om hur vår fantastiska värld är beskaffad. Välkommen till Exploratoriet!Mer information hittar du på: www.exploratoriet.se

Bonnstan i Skellefteå

Bonnstan är skelleftebornas namn på sin kyrkstad med anor från 1600-talet. Kanske är den allra bäst bevarade kyrkstaden i norr när man inte låtit elektrifiera den och därmed behållit dess själ.

Mer information hittar du på: www.bonnstan.se

Svansele Vildmarkscenter

Våra aktiviteter sträcker sig från stillsam bär/svampplockning till fartfyllda skoterturer och  isracing. Åker du till exempel med oss på älgsafari får du uppleva älgarna i sin naturliga miljö. Varje nytt besök på vårt vildmarkscenter kommer att skilja sig från de tidigare i upplevelsen.

Mer information hittar du på: www.svansele.se

9 utflykter i Skellefteå skärgård

På ön Pite-Rönnskar finns ett 30-tal små röda stugor. Förr om åren bodde fiskarfamiljer i de där stugorna. Det gör de inte längre. På många sätt är Pite-Rönnskär en fantastisk, liten ö. Ja, på sätt och vis är den själva sinnebilden av en svensk sommar i norr.

Mer information hittar du på: www.visitskelleftea.se

Boda Borg

Insprängt i Vitberget, bara någon kilometer norr om Skellefteå centrum, finns ett äventyrshus för alla åldrar. Boda Borg kombinerar fysiska utmaningar med intellektuell skärpa, kreativitet och samarbete. Det finns 49 olika utmaningar att pröva på. Allt från att klara fysiska hinder till att överlista fotocellerna.

Mer information hittar du på: www.bodaborg.se

Västerbottensteatern

Vi vill vara Europas ledande berättarteater, en mötesplats för alla, fylld med evenemang och föreställningar som öppnar dina sinnen och tar dig med in i teatermagin.

Västerbottensteatern är länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå och ett lokalkontor i Umeå. Teatern producerar 8-10 nya uppsättningar per år och spelar årligen cirka 400-500 föreställningar i Skellefteå, Umeå och på turné i regionen. Vi spelar årligen för över 30 000 personer.

Teatern har under senare år profilerat sig allt mer som en berättarteater där en årlig berättarfestival i Skellefteå utgör höjdpunkten. Vår vision är att vara Europas ledande berättarteater.

Mer information hittar du på: www.vasterbottensteatern.se

Finnfors Kraftverksmuseum

Besök platsen där allting en gång började för Skellefteå Kraft – Finnfors kraftverk.

Kraftverket togs i bruk i början av förra seklet och drevs fram till 60-talet. I dag är kraftverket ett museum över vattenkraftens historia och står intakt med generatorer, instrument och turbiner – precis som under de aktiva dagarna.

Mer information hittar du på: www.skekraft.se/…finnfors

Skellefteå museum

Skellefteå museum är ett kulturhistoriskt museum med verksamhet i Malå, Norsjö och Skellefteå kommuner. Vårt uppdrag är att samla, bevara och förmedla kunskap om liv och miljöer i de berörda kommunerna. Skellefteå museum har också ett länsansvar för teknik- och industrihistoria efter år 1900.

Mer information hittar du på: www.skellefteamuseum.se

Skellefteå Karting Arena

Fri entré, gratis parkering och snabba hyrkartar. Vi har en särskild bana för barn och specialbyggda kartar för funktionshindrade. Totalt har vi 22 kartar för körning på den officiella och nyrenoverade tävlingsbanan, allt med vårt tävlingstidtagningssystem som du kan följa live. Mellan körningarna kan ni ta en fika på vår caféveranda – ett stenkast från alla aktiviteter.

Mer information hittar du på: www.skelleftea-ms.se/Hyrkart

Längdskidor och skidspår i Skellefteå

En guide framtagen tillsammans med Klas Nilsson

”Skellefteå erbjuder ett av Sveriges bästa längdskidsystem på Vitberget för de som vill åka längdskidor. Där finns ett brett utbud av såväl lättåkta slingor som riktigt tuffa och kuperade skidspår för oss som tränar hårt och tävlar. Dessutom så finns ytterligare ett 30-tal föreningsdrivna längdskidspår runt om i kommunen vilket ger alla i kommunen möjlighet att åka skidor regelbundet”
– Klas Nilsson, Team Curira, Skellefteå.

Mer information hittar du på: www.skelleftea.se

Hyra längdskidor

HYRAS är ett uthyrningsföretag som fokuserar på att visa upp det vackra Skellefteå. Dels genom uthyrning av produkter som hjälper dig få ut mesta möjliga av ditt besök men även genom samarbete med boenden, upplevelser och turistcentrum.

Vid skidhyra kan man hämta skidorna på eftermiddagen dagen före man vill hyra. De kan lämnas tillbaka morgonen efter avslutad hyra. Meddela när du vill hämta eller lämna så det finns personal på plats.

”Hyras” har endast NY utrustning! Alla Hyras skidor är SKIN-skidor

Mer information hittar du på: Hyras.se